08 april 2021

Hout is goud!

De vorm, de kleur, de kracht en de echtheid van het materiaal, hout is speciaal. We omringen ons niet voor niets al eeuwen met hout. In De Fruitmeester worden 8 twee-onder-een kapwoningen in hout gerealiseerd.

Hout is goud!

Duurzaam alternatief passend bij de tuinderscultuur

De bouwmethode van hout is inmiddels zo ver doorontwikkeld dat het een duurzaam alternatief vormt voor beton, baksteen of staal. Daarnaast sluit de materiaalkeuze goed aan bij de oude tuinderswoningen en bijbehorende schuren die vroeger ook van hout waren. Een houten woning is niet alleen gezond, rustgevend en onderhoudsvriendelijk, er zijn nog tal van andere redenen om te kiezen voor hout.

Unieke en warme uitstraling

Een houten woning heeft een unieke uitstraling, staat garant voor warmte en geeft een rustgevend gevoel. Hout prikkelt je zintuigen. Het ziet er mooi uit, ruikt lekker en ademt de natuur. Zodra je het aanraakt, draagt het bij aan je beleving. Daarom gunnen we kinderen ook het liefst speelgoed van hout. Dat is de kracht van hout. Het leeft en het geeft. Daarmee willen we ons omringen.

Unieke en warme uitstraling

Duurzaam en ecologisch

Voor de constructie van de houten woningen wordt kruislaaghout toegepast, waarvoor uitsluitend duurzaam geteeld hout wordt gebruikt. Door een aantal woningen in hout te bouwen, dragen we actief bij aan de CO2-reductie die hard nodig is. Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Als het hout wordt verbrand of wegrot, komt de CO2 weer vrij in de lucht. De opslag van CO2 in bomen is dus tijdelijk. Daarom worden de bomen vervangen als ze zijn uitgegroeid. Door nieuwe bomen te planten (zoals bij duurzame teelt) wordt dus bijgedragen aan CO2 opslag. Duurzaam geteeld hout zorgt voor een goede ecobalans die een kwalitatieve graadmeter is voor de belangrijkste uitwerkingen betreffende klimaat, de bodem en oppervlaktewater en draagt bij aan een circulaire economie. Met andere woorden: bouwen met hout, is kiezen voor een ecologisch verantwoorde bouwmethode die de natuur minimaal belast. Dankzij herbebossing gaan er geen natuurlijke rijkdommen verloren. Ook de isolerende waarde en het lage energieverbruik van hout, zijn mooi meegenomen. Een houten huis hoeft doorgaans minder verwarmd te worden, wat het energieverbruik ten goede komt.

Duurzaam en ecologisch

Hout is gezond

Houten woningen staan garant voor een gezond woonklimaat. Onderzoek toont aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw onze stressniveaus vermindert, onze hartslag verlaagt, kinderen kalmeert, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert wat het leefcomfort aanzienlijk beïnvloedt. Hout zorgt voor een goede balans tussen luchtvochtigheid en frisse lucht, waardoor droge hoest, kriebels in de keel, spierpijn en reuma veel minder kans krijgen. Hout is, met andere woorden, een geschenk van de natuur.

Hout is gezond